Vi snakker solskinn i alle aspekter, fra varmende solstråler til kjendiser som legger sin glans over øygruppen. Med jomfruelige bukter, fiskerlandsbyer og luksusbåthavner er Balearene en destinasjon for de priviligerte. Andratx er en av Mallorcas viktigste turistdestinasjoner, langt fra pakketurisme og turoperatører.

SONY DSCAndratx har et innbyggertall på 8000 personer, et tall dom tredobles i sommerperioden. Byen ligger helt i vest på øya, kun 28 kilometer fra hovedstaden Palma. Fra å være en døsig liten fiskerlandsby har Andratx gjennom årene blitt en av øyas mest eksklusive turistdestinasjoner. Dette begynte egentlig allerede på 30-tallet da den kjente designeren Rodolfo Valentino bosatte seg i Andratx. I sommermånedene er det ikke uvanlig at stjernehimmelen gjør seg gjeldende med konstellasjoner som Claudia Schiffer, Tom Cruise, Antonio Banderas og selvfølgelig den spanske kongefamilien.

Kongen og dronningen, med sine barn og barnebarn, har siden tidenes morgen feriert på Mallorca. I Palma har de sitt eget ferieparadis, slottet Marivent, som ligger helt ned i vannkanten i området Porto Pi. Ofte var de å se seilende rundt i Balearenes farvann med sin gedigne yacht, men grunnet krise og derav dårlig samvittighet har de levert båten tilbake til sine rettmessige eiere, en gruppe forretningsmenn på Mallorca som i sin tid forærte kongefamilien båten verdt 20 millioner euro.

Havnen i Andratx er en kombinasjon av tradisjonell fiskehavn og luksushavn med yachter i alle størrelser og utførelser. Langs havnen og paseoen ligger også noen av øyas aller beste restauranter. Alle har de terrasser kant i kant med Middelhavets krystallklare vann. Balearenes små bukter er kjent for sitt klare vann og hvite sandgrunn. Bebyggelsen i Andratx havn består av lave bygninger i forskjellige farger, omkranset av palmer, blått hav, yachter og luksusbiler. Bygningene kan gi assosiasjoner med Cubas fargerike byggestil, og det har sin naturlige forklaring.

SONY DSCPå begynnelsen av 1900-tallet emigrerte mange innbyggere fra Andratx til Cuba av økonomiske årsaker. En liten såpefabrikk i havneområdet sørget for det daglige brød for mange av byens innbyggere, men fiskerne og bøndene så sine dager talte på Balearene og søkte lykken på Cuba. De fleste reiste til Batabanó, en provins i Habana, for å fiske etter svamp. Noen reiste også til Cienfuegos, en provins i Matanzas, mens noen få reiste til Habana for å arbeide på såpefabrikk eller i jordbruket.

Reisen tok tre måneder hver vei med en reiserute som startet i Andratx, så til Palma, Valencia, Málaga, Cádiz, Santa Cruz de Tenerife, Lanzarote, Gran Canaria, Puerto Rico, Matanzas, Cienfuegos, Batabanó, La Habana. Ved ankomst ble de satt en periode i karantene i Triscórnia til en eller annen forretningsmann trengte arbeidskraft. En av de som hjalp immigrantene mest var Gabriel Pujol Mir «Tiona», en majorkin som ankom Cuba i 1900 og drev restauranten «La Marina Balear». Med det overveldende antallet majorkinere som ankom Cuba, ble det i Batabanó opprettet et senter kalt Centro Mallorquín. Den første lederen av senteret var Bertomeu Pujol Alemany. I Andratx finnes i dag mange innbyggere ved navn Pujol og Alemany, så også gatenavn.

De fleste som reiste til Cuba for å arbeide var unge gutter helt ned til 14 år. Etter 3-4 år i Cuba, kom de tilbake for å avtjene militærplikten og gifte seg med en adritxola (jente fra Adratx). Det var dog mange som ikke kunne motstå de varmblodige kubanske jentene, og stiftet familie og ble boende på Cuba resten av livet. Hjemme i Andratx satt koner og mødre og ventet på nytt fra Cuba, og bysamfunnet ble preget av frasene: «Has recibido carta y cosa?” (har du mottat brev eller noe), “Has recibido papelitos en punta?” (har du mottat brev) og “Hombres para allá, dinero para aquí” (menn dit, penger hit). Det ble også sendt taletelegrammer da store deler av innbyggertallet var analfabeter. Det ble etterhvert nok stoff til å starte en avis i den lille byen, og ukeavisen «Semanario Independiente Andratx» ble anlagt med undertttel: «Ukesavis for ivaretakelse av moralske interesser og byens materie». Det var Antonio Calafell Juan som startet avisen i 1920 og drev den til 1969. De første utgavene ble trykket i Palma, deretter ved eget trykkeri kalt Calafell i Andratx. Avisen trykket informasjon om emigrantene på Cuba, om deres avreise, deres hjemkomst og livet generelt på Cuba. Avisen hadde sine utenrikskorrespondenter Bernat Alemany og Guillem Moragues henholdsvis i Batabanó og Cienfuegos. Avisen ble lagt ned i 1970.

Siden den gang har både fiske og jordbruk viket vei for en økende turisme. Stjernenes tilstedeværelse har gjort at byen kan skryte av luksusturisme med dertil service, eksklusivitet og tilbud. Dagens krise har bare så vidt streifet byen, og Balearene generelt, med et lett åndedrag. Der solen skinner venter alltid noe godt.

http://dia24noger.blogspot.com.es/