D-Dagen i Normandie – Fra Pegasus Bridge til Pointe du Hoc

I går, 14. juni,  kjørte vi en ganske lang rute og var innom mange steder, så når vi endelig kom hjem var jeg så trøtt at jeg ikke orket å oppdatere bloggen. «Tema» for dagen var den berømte D-dagen i Normandie. Harde fakta rundt den 6. juni i 1944 skal jeg komme tilbake til senere, så dette blir mer ett overblikk om hvor vi har vært og hva vi fikk med oss i går.

"Høland" i Normandie

«Høland» i Normandie

Vi hadde kjøpt ett Michelin kart over Normandie hjemme i Norge, men det ble dessverre liggende igjen der. Dermed måtte vi stole på skilting og gps. Noe som i dag førte oss til «Høland» 🙂 Det var en smal kjerrevei, men en idyllisk strekning, så det gjorde ikke så mye.

«Memorial Pegasus» – Pegasus broen og minnesmerket rundt denne

D-dagen i normandie

Pegasus Bridge:Ett av de store oppdragene for de allierte styrkene under den andre verdenskrig her i Normandie, var å stoppe tyskerne som kom østfra.

Dette innebar sprenging av broer i området, og en av disse var Pegasus Bridge. Broen het egentlig ikke det den gangen, men ble kalt Pegasus etter emblemet til de Britiske fly troppene etter at oppdraget var fullført.

Den opprinnelige broen er nå en del av «Memorial Pegasus», museet som er bygget til minne om D-dagen og det som skjedde i 1944. Vi var innom museet og var med på en kort presentasjon av hendelsene her under krigen.

Jeg må ærlig innrømme at jeg aldri har satt meg så mye inn i hva som faktisk skjedde i forbindelse med D-dagen i Normandie, men det var veldig spennende å høre historien rundt Pegasus Bridge.

Ouistreham

Utenfor kirken i Ouistrehamn

Utenfor kirken i Ouistrehamn

Vi gjorde ett kort stopp i Ouistreham, bare for å knipse noen bilder. Ouistreham er en liten by med litt under ti tusen innbyggere.

Typisk fransk liten småby, med en kirke midt på torget med «boulangerie» og «charcuterie», pluss en blomsterbutikk rett ved siden av kirken. Og som alltid søndagsåpent. Dette har jeg lagt merke til mange andre steder vi har vært i Frankrike også. På søndager ser det ut til at man først går i kirken, så går den i familien som har ansvaret for søndagsmiddagen til slakteren og handler gode råvarer. Mens gjestene antagligvis kjøper blomster.

De åpne blomsterbutikkene har sikkert noe med pynting av gravene å gjøre også. Kirkegårdene er ofte fulle av friske blomster på en søndag.

Arromanches les Bains – Sentral by i historien fra D-dagen

Arromanches les Bains

Arromanches les Bains

Ett par kilometer før du kommer til selve byen Arromanches les Bains, kommer du til en lang slette hvor det står biler parkert overalt. Vi skjønte ikke helt hvorfor med en gang, men tenkte vi fikk stoppe og se.

For det første er det ett fantastisk utsiktspunkt, hvor du ser ned mot byen og restene av den kunstige havnen, bygget av de allierte under i forbindelse med D-dagen i juni 1944.

Arromanches les Bains står også sentralt i historien fra D-dagen. På platået her oppe over selve byen er det bygget en 360º kino. Denne ble bygget på initiativ av Regionrådet for Nedre Normandie for feiringen av den femtiende årsdagen for D-dagen.

Her vises det en film på hele 9 skjermer i et sirkulært rom som kalles «The Price of Freedom», eller «Prisen for Friheten» på norsk. Filmen er en blanding av gamle filmopptak fra D-dagen og kampene i juni 1944 og dagsaktuelle bilder fra samme sted.

Arromanches les Bains er ellers en koselig liten by. Jeg mener å ha lest at den beste tiden å besøke byen på er enten på våren, eller i September/Oktober. Vi kjørte en liten tur nedom, men det krydde av folk i gatene og det var komplett umulig å finne parkeringsplass.

Omaha Beach

Omaha Beach

Omaha Beach

Omaha Beach er et utrolig vakkert og velstelt område. Utsikten ned mot stranden er fantastisk. Og synet av alle gravstøttene gjorde inntrykk. Parken stenger kl 18.00 og vi kom ditt ca en time før stengetid, så vi fikk med oss seremonien der flaggene blir heist ned.

American Cemetary Omaha Beach

American Cemetary Omaha Beach

Det sies at 6000 menn mistet livet under operasjonen den 6. juni 1944. Hvor mange av disse som var amerikanere er jeg ikke helt sikker på, men området med hvite kors var stort! På en steinmur inne på området er navnene til alle de amerikanske soldatene som ligger gravlagt her inngravert.

Pointe du Hoc

Pointe du Hoc var siste planlagte stopp denne dagen. Her hadde de tyske styrkene bunkere under bakken. Pointe du Hoc var ett angrepsmål under D-dagen og ble angrepet av allierte styrker både fra bakken og fra luften. Frankrike har dedikert hele området til USA, som i dag har ansvaret for vedlikeholdet av stedet. Det er reist en bauta her til minne om de falne under andre verdenskrig. Hele området Pointe du Hoc er fullt av bombekratere fra luftangrepet under D-dagen.

Middag i Bayeux

Bayeux

Bayeux

Vi lærer visst aldri! Ting tar alltid lengre tid enn vi tror, og i dag var intet unntak. Vi hadde tenkte å spise middag «hjemme» i Lisieux, men vi skjønte etterhvert at det ble for langt å kjøre tilbake, for så å gå ut og spise middag.

Så vi bestemte oss for å kjøre innom byen Bayeux for å spise middag. Jeg slutter aldri å la meg imponere av hvor godt vedlikeholdt og velstelte mange av de franske småbyene er. Det er blomsterkasser og blomsterbed overalt. Og Bayeux var ikke noe unntak.

Vi spiste på restaurant La Fringale. Kjempegod mat og veldig hyggelig betjening! Også her var cider og camembert lurt inn i menyen.

Vi var ikke tilbake i Lisieux før i ellevetiden på kvelden, rimelig trøtte og slitne! Men det har vært en lærerik og interessant dag!

D-dagen i Normandie er en svært viktig dag i Normandie og Europas historie!