Ferie i Normandie!

Endelig er dagen kommet! Finn har planlagt ferie i Normandie i lange tider, og hadde tenkt å sykle her. Men som de fleste som kjenner oss vet, så skar det seg. For de som ikke vet det så ble han påkjørt av en bil for snart to måneder siden mens han var ute og syklet. Det gikk utrolig bra, han slapp unna med litt juling og ett lite brudd i lårbeinet. Han har så vidt begynt å sykle igjen, men en sykkel ferie i Normandie må nok utsettes til en annen gang.

Utfordrende start på dagen

Mamma og Pappa var snille og kjørte oss til Gardermoen i dag tidlig, men når vi kom til Fjellsrud, så viste det seg at veien til Fetsund var stengt. Vi måtte kjøre helt om Løken og Bjørkelangen, og rakk akkurat innsjekkingen før den stengte. Vi må ha hatt kraftig medvind til Paris, vi landet hele 25 minuttter før tiden, og det på en så kort strekning. På Orly sto leiebilen klar, en ganske kul Audi A1, liten men kvikk! Koffertene fikk akkurat plass når vi la ned begge setene bak. Godt ikke sykkelen var med i år.

Lunch på Restaurant Les Nympheas

Lunch på Restaurant Les Nympheas

Lunch på Restaurant Les Nympheas

Vi spiste lunch på en av restaurantene som ligger nærmest inngangen til Monet’s hage i Giverny. Siden dette var første måltid på vår ferie i Normandie, syntes jeg jeg måtte smake på en såkalt lokal spesialitet. Jeg husker ikke navnet på retten, men det var ett par skiver med fransk landbrød med ett lag potetskiver på. Oppå der ett lag med en slags røkt skinke, og så ett par solide skiver med camembert på toppen.

Det hele var gratinert i ovn, før det var lagt på en seng av salat. Servert med ett glass cider fra Normandie. Det var faktisk kjempegodt! Finn bestilte en pai som så ut som en mellomting mellom en vanlig quiche og en spansk tortilla.

Tror kanskje jeg var mest heldig med valget denne gangen!

Giverny og Monet’s Hage

 

Monets hage i Giverny

Monets hage i Giverny

Vi hadde ikke planlagt så mye mer i dag enn å kjøre fra Orly, Paris til Lisieux, hvor vi skal bo den første uka. Men siden det slutta og regne og sola tittet frem, kjørte vi innom Monet’s hage i Giverny.

Hvis du liker Monet og liker impresjonistisk malerkunst, anbefales et besøk til Giverny for å se Monet’s hage. Hagen er full av blomster, og er selvfølgelig mest for den berømte vannliljedammen med bruer og gangstier.

Det er blitt sagt at den impresjonistiske kunst bevegelsen fikk sitt navn fra et av Monet’s malerier kalt «Impression, Sunrise».

Finn på Monet's terrasse

Finn på Monet’s terrasse

Giverny var Monets hjem i siste halvdel av livet hans. Her malte han soloppgangen på Normandie-kysten i Le Havre. Katedral serien hans ble malt i Rouen, noen mil unna. Men det var brua og blomstene i hagen sin hjemme han malte oftest senere i livet.

Du trenger ikke å være en kunst kjenner for å sette pris på et besøk her. Hagene er en fornøyelse å se. Selv om du ikke er i spesielt kunstinteressert, har du helt sikkert sett bildene av Monet’s vannliljer. og det er jo gøy å se hvor de vokste.

Du kan gå over den grønne broen som han malte og prøve å forestille deg hvor stille og fredelig det var her når han malte den lille båten på dammen. Nå kryr det av turister her som vil ha med bilder av seg selv hjem, gjerne fra en bro med vannliljene i bakgrunnen.

Monet's vannliljer - Ferie i Normandie

Monet’s vannliljer – Ferie i Normandie

Huset han bodde i er også åpent for publikum, det ser fremdeles ut slik det gjorde når han bodde der. Hele den lille landsbyen Giverny har blitt ett slags monument over Monet og hans liv. Stedet trekker tusenvis av turister hvert eneste år.

Monet er også gravlagt på kirkegården her. Hvis du skal på ferie i Normandie, er stedet absolutt verdt ett besøk. Men det sies at den beste tiden å besøke hagen på er på våren frem til midten av Juni, eller i September når den verste turiststrømmen er borte.

Trange gater i Giverny

Trange gater i Giverny

Selv, har jeg alltid vært fascinert av gamle hus og sjarmerende trange gater. Det finner du også i Giverny, hvis du beveger deg litt utenfor den typiske turist «stripa». Giverny ligger ca 8 mil fra Paris, og kan lett nås som en dagstur fra Paris. Eller gjør som oss, stikk innom når du skal på ferie i Normandie. Stopp i Giverny i hvert fall for noen timer og vandre blant Monets hager.

Giverny, France: Monet´s Gardens
Claude Monet, the father of the Impressionist movement, spent his last 40 years in Giverny finding inspiration in these gardens. He diverted a stream, made a pond, filled it with water lilies and built a footbridge which eventually became overgrown with wisteria. Today, museums all over the world bloom with these garden paintings. For more information on the Rick Steves´ Europe TV series — including episode descriptions, scripts, participating stations, travel information on destinations and more — visit www.ricksteves.com.

Ankomst i Lisieux – Ett perfekt utgangspunkt for første del av vår ferie i Normandie

Vi var fremme i Lisieux litt før fem på ettermiddagen. Hotellet booket vi for noen måneder siden, da vi fant ut at Lisieux vil være ett greit utgangspunkt for starten på vår ferie i Normandie. Vi bor på ett Best Western Hotel som heter Hotel de la Place. Rommet er helt greit, ikke noe luksus, men man har det man trenger. Senga er god å ligge i, badet kunne ha trengt en oppussing og det kunne godt ha vært litt mere hyller og skap plass. Men i forhold til prisen vi betalte er det helt ok. Dessuten ligger det midt i sentrum med korte avstander til det meste.

Lisieux er en akkurat passe stor by, rundt 20-25 000 innbyggere. Nok av butikker og restauranter å velge mellom. Vi var slitne når vi kom frem, og jeg hadde vondt i hodet, noe jeg som regel starter alle ferier med. Så Finn gikk på shopping og kom hjem med en pariserloff, brie og druer + rødvin, vannkoker og kaffepulver 🙂 Det var kjempegodt. Så får vi heller ta restaurant middag i morgen!

Alt i alt, en god start på vår ferie i Normandie!