Mont Saint-Michel i dagslys

Finn gikk på en smell i dag, da jeg mot alle odds kom meg opp til frokost. Dermed røyk vi på €7.50 ekstra i dag 🙂 (ref. gårsdagens utsjekking i Lisieux)

Vi var faktisk på vei mot Mont Saint-Michel før halv elleve, så vi kom før den verste turiststrømmen. Med en gang du kommer innenfor porten, har du turistkontoret på venstre hånd(og toaletter på høyre…). Derfra er det bare å følge strømmen av folk oppover. Selvom vi var relativt tidlig ute, var det allikevel mye folk i gatene.

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

Det ligger restauranter og souvenir butikker langs hele gata oppover. Det var bratt og mange trappetrinn opp mot inngangen til selve klosteret. For å komme inn i klosteret og kirken på Mont Saint-Michel må du betale inngangspenger, €9.00 per person pr August 2011.

Opp gjennom årene har det vært mange forskjellige katolske «ordener» som har holdt til på Mont Saint-Michel. Den som holder til der i dag er Jerusalem ordenen, som tar imot både pilgrimer og turister.

Gater fulle av folk på Mont Saint-Michel

Gater fulle av folk på Mont Saint-Michel

De har vært der siden 1969, da forlot Benediktiner ordenen Mont Saint-Michel, da de fant det umulig å finne ro for bønn og meditasjon her. Ikke så rart, siden 3-4 millioner mennesker besøker Mont Saint-Michel hvert år. Mange av disse har ikke noe forhold til katolisismen, men kommer bare for å se det berømte stedet.

Vi brukte ca 2 timer på runden rundt Mont Saint-Michel. Da rakk vi hele runden uten å stresse og fikk med oss det meste som var å se, inkludert noen minutter av en katolsk messe i kirken på toppen. Skal du spise lunsj eller middag her bør du sette av litt lengre tid.

Vi syntes det var mye folk når vi kom, men når vi skulle tilbake igjen var den store parkeringsplassen nedenfor helt full og strømmen av mennesker var som i Oslo på 17. mai.

Hippodrome du Mont Saint-Michel

Kvinnens hode

Kvinnens hode :)

Tror du ikke det ligger en travbane her også? Joda, Hippodrome du Mont Saint-Michel. Og jammen var det ikke løp også som startet kl 13.00. Hmm….jeg trodde vi tok ting litt på sparket i dag, men dette var nok nøye planlagt.

Noen sier at mannen er kvinnens hode og kvinnen er mannens nakke som vrir hodet dit hun vil. Vel, det er IKKE tilfelle her i gården!

Travkjøring på Hippodrome du Mont Saint-Michel

Travkjøring på Hippodrome du Mont Saint-Michel

Hippodrome du Mont Saint-Michel er en del mindre enn Hippodrome Du Vieux Cabourg hvor vi var tidligere denne uka. En annen ting jeg har lært her i Frankrike er at hestene løper feil vei. Ikke baklengs, men motsatt vei av det de gjør på travbaner hjemme i Norge.

Jeg har faktisk vært på flere travløp i Frankrike, enn jeg har vært i Norge nå 🙂 Litt stolt av det! Trav er mye, mye større her i Frankrike enn i Norge. Og, som jeg har sagt før, langt mer stilig på alle måter!

Foie Gras på travbanen!

Foie Gras på travbanen!

Også på denne travbanen hadde de en fin restaurant, faktisk enda finere enn i Cabourg. Og prisen for en meny var omtrent halvparten av det den var i Cabourg.

Vi betalte €26.00 for en seks retters meny med Foie Gras(gåselever), biff, ost og dessert. Dette var på hovedrestauranten på Hippodrome du Mont Saint-Michel. Det var også ett telt ute hvor de serverte en litt enklere meny(bare tre retters!)

Etter besøket på Mont Saint-Michel og Hippodrome du Mont Saint-Michel, kjørte vi videre langs kysten oppover mot Cancalles og derfra over til Saint-Malo. Men ett lite stykke fra travbanen måtte vi bare stoppe å ta bilder av en åker med valmuer. Det vil si, det så ut som en åker hvor det hadde vokst korn, men at valmuene hadde vokst opp etter tresking.

Det var et vakkert syn!

Valmuer i Normandie

Valmuer i Normandie

Saint-Malo

Du verden så deilig det er å komme til et skikkelig hotell, etter å ha sovet i en heller skral seng på et shabby hotell med do på gangen. I Saint-Malo bor vi på Hotel Inter Louvre, midt i sentrum. God plass på rommet, comfortable senger og gratis internett. Og eget bad, ikke minst!

Sentrum i Saint-Malo er middelaldersk med stein mur rundt hele sentrum. Det er mulig å kjøre i gatene her, men skal du på sightseeing så må du ta beina fatt. Det er bra med parkeringsplasser utenfor muren, men skal du bo på hotell i sentrum her så kjør til døra, lemp ut bagasjen og spør etter parkeringskort i resepsjonen før du parkerer bilen. Vi fikk ett tre dagers kort for €7.50 per dag. Uten kort måtte vi ha betalt €1.50 per time, døgnet rundt.

Galette i Saint-Malo

Galette i Saint-Malo

Vi rakk ikke å se så mye etter å ha installert oss på hotellet. Det ble bare en lett middag rett rundt hjørnet for der vi bor. Det er restauranter og barer på hvert hjørne og i hver eneste gate her i byen, så her er det ikke vanskelig å få tak i mat. Vi spiste på en liten cafe som heter le Café du Havre. En Galette Provencale til meg og en burger til Finn.

Forskjellen på en galette og en crepe(pannekaker begge deler) er at galette’n lages av bokhvete og brukes til mat, gjerne fyllt med ost og skinke, stekte grønnsaker, speilegg eller lignende. Det finnes hundrevis av varienter. Crepes er som våre pannekaker, lagd med vitt hvetemel, og serveres til dessert. Variantene her er minst like mange som av galetten. Den kan serveres med is, sjokoladesaus, bananer og kokos m.m. Crepes serveres også ofte flambert i en eller annen brennevin eller likør variant. Her i Normandie/Bretagne bruker man selvfølgelig Calvados!

Vi er nå over halvveis i ferien, og Mont Saint-Michel er besøkt og sightseeing i Saint-Malo står for tur!