En kort introduksjon til Nice og den Franske rivieraen

Nice er en vakker by ved Middelhavet på sørkysten av Frankrike. Det er det perfekte utgangspunkt for å utforske den franske rivieraen og Provence-regionen. Den franske rivieraen er kjent for fascinerende historisk kultur og har vært og er fortsatt ett veldig populært område blant kunstnere.

Hvordan komme seg dit!

Nice International Airport ligger rett utenfor sentrum i Nice og er det enkleste og billigste alternativet å fly til fra Norge. Både Norwegian og SAS har daglige flyvninger til Nice. Hvis du har mulighet til å reise ut på en søndag og hjem på en torsdag, kan du få veldig billige billetter. Styr unna periodene for filmfestival i Cannes eller Monte Carlo Rally, hvis det ikke er akkurat da du ønsker å dra. Men da må du også regne med høyere billettpriser.

Kombinere Paris – Nice

Det går nå to TGV høyhastighetstog fra Paris til Nice hver dag. Reisen tar totalt seks timer en vei. Det er en veldig behagelig måte å reise på, og perfekt hvis du ønsker å slå to fluer i en smekk.

Overnatting i Nice

Nice -Hotel Le NegrescoDet finnes overnattingsmuligheter i alle prisklasser. Hvis penger ikke er noe tema, er det berømte Hotel Negresco ett fantastisk og historisk sted. Du kan faktisk få ett superior rom helt ned mot 1500,- per natt hvis du er heldig. Sikter du litt høyere mot en suite må du ut med minimum 6-7000,-. (Superior høres fint ut, men det er det enkleste alternativet Negresco tilbyr). Hotel Negresco ligger rett ved den legendariske Promenade des Anglais.

Hotels.com dekker stort sett det meste av hoteller både i Nice og langs hele Cote d’Azur. Et annet alternativ, hvis du vil leie hus eller leilighet, er HomeAway. Et annet lignende alternativ er Pierre & Vacances. De tilbyr mer leilighetshoteller enn private villaer. Men prisene er ofte svært fordelaktige, særlig hvis du velger alternativer som ligger litt utenfor Nice.

En kort versjon av Nice’ historie

De første bosetterne kom til Nice for ca fire hundre tusen år seiden. Ved det 10. århundre hadde byen etablert seg som en handelsby. I begynnelsen av det 20. århundre, ble Nice populær blant kunstnere og var en favoritt sted for Pablo Picasso. I disse dager er det en av Frankrikes mest elskede badebyer og blir besøkt av tusenvis av turister hvert år.

Severdigheter og attraksjoner

Spaser langs Promenade Des Anglais å prøv å fange følelsen og atmosfæren av Côte d’Azur. Nice er en typisk tradisjonell fransk by med trange gater, vinduslemmer hus og barokke kirker.  Så bare det å vandre rundt er alltid en hyggelig opplevelse. Som nevnt tidligere, er området kjent for å være et populært reisemål for verdenskjente kunstnere, så det er verdt å sjekke galleriene og museene i Nice.

Fransk mat har ett godt rykte, men…

Den franske maten har et positivt omdømme for mat og vin, takket være kjente kokker og spisesteder i verdensklasse. Men det betyr ikke at envher restaurant langs Promenade des Angleais er i verdensklasse, selv om de er blant de dyreste i Nice.

Jeg har ett skrekk eksempel fra den første gangen vi var i Nice. Vi hadde en firmatur for ansatte med følge, så vi måtte bestille restauranter på forhånd siden vi var såpass mange. Jeg har glemt navnet på denne restauranten, og det er kanskje like greit. Vi fikk lammekoteletter til hovedrett, men både kjøttet og tilbehøret var kaldt. Så jeg vinket på kelneren og sa at min mat var kald, og det var også maten til han som satt ved siden av meg. Kelneren tok med seg tallerknene og forsvant ut på kjøkkenet. To minutter etterpå hørte vi det velkjente «plinget» fra en mikroovn, og jeg tenkte…..han har ikke mikret maten vår?

Joda, kotelettene kom riktignok varme tilbake. Men det var ikke bare kjøttet som var mikret opp, også tilbehøret som bl.a besto av en grønn salat. Hvis du har sett salatblader som er kjørt to minutter i mikroen, så vet du hva jeg mener. I tillegg klarte kelneren og bytte om tallerknene. Vi fikk nemlig ikke nye koteletter, vi fikk tilbake de vi allerede hadde smakt på. Jeg fikk nabomannen sin tallerken og han fikk min. Det var flere episoder som hendte på dette stedet, men jeg skal la vær å fortelle alt.

Men, det verste var nesten når vi hadde betalt og skulle til å forlate restauranten. Da kom kelneren etter vår leverandør, som spanderte den kvelden, og fortalte at driks ikke var inkludert i prisen.

Jeg vet det….sa han, og gikk videre :-)

Det finnes gode og hyggelige restauranter langs Promenade des Angleais også, men du betaler gjerne litt for utsikten i tillegg til maten. En av de vi har fått god mat og god service på er Le Gustave 5(3, Promenade Anglais). Mitt tips er å heller styre unna promenden når du skal ha middag, gå heller inn i noen av gatene lenger inn i byen. Og bruk nesa og magefølelsen, som jeg pleier å si.

Shopping i Nice

Butikker finnes i hele byen. Her spørs det litt hva du er på jakt etter. Place Massena er ett greit utgangspunkt. Står du på Place Massena, med sjøen bak deg, er det bare å følge Avenue Jean Médecin nedover. Her ligger det flere store shoppingcenter og mange merkevare butikker. Dette er en travel gate med mye trafikk. Ønsker du ett litt roligere strøk, så ta til venstre inn Rue de Massena. Dette er en gågate med både kafeér, restauranter og mange butikker.

Vieux Nice

Vieux Nice—Zemzina (Flickr.com)

Gamlebyen bør også nevnes, Vieux Nice. Her er det marked på Cours Saleya hver dag. Rusler du inn i smågatene vil du finne alle slags morsomme småbutikker som selger hjemmelaget konfekt, de typiske franske kjøkkendukene med Provencalske mønstre, såper, souvernirer etc.

Også her er det mange koselige restauranter som serverer god mat, eller kanskje bare ett glass kald rosé vin? Glem Mateus Rosé og utvalget av roséviner hjemme i Norge. Rosévin fra Provence er i en klasse for seg!