Romantiske Paris

Romantiske Paris

Romantiske Paris

Hvis du tenker på ett romantisk sted å tilbringe en langweekend i Europa, dukker Paris opp? Det er kanskje ett av favoritt reisemålene til oss nordmenn, når vi skal ha en langweekend ett eller annet sted. Vi drar til London for å shoppe og til Paris for å kose oss. Og hvorfor ikke? Paris er en vakker by, hvor severdighetene står i kø! Det er så mange severdigheter at du umulig rekker over alt på en helg. Det er vel kombinasjonen av turistattraksjoner, mat og romantikk, som gjør det til et av de mest populære reisemålene i hele verden.

Paris vrimler av turistattraksjoner

Sacre Coeur Paris

Sacre Coeur Paris

Så hva vil du gjøre i denne store byen? Gå på museene? Se monumenter? Markedene? Alle bok bodene langs Seinen som selger gamle klassikere, eller bøker du aldri visste eksisterte? Er det mat som tiltrekker deg så har Paris restauranter i verdensklasse, eller kanskje du bare ønsker å sitte ved en fortauskafe og se verden gå forbi?

Det er så mange ting man «må se» her, at du virkelig må velge hva som er viktigst for deg. De aller fleste ønsker å se Eiffeltårnet hvis de er i Paris for første gang. Meg selv inkludert! Men jeg kan ikke fordra å stå i kø, så jeg har dessverre aldri kommet meg opp i selve tårnet. Et annet utsiktspunkt i byen, som ikke krever timer i kø, er plassen foran Basilique du Sacré-Coeur. Herfra ser du både Eiffeltårnet og store deler av Paris.

Sacré Coeur og Montmartre

Sacré Coeur er ett flott syn, der den ligger oppe på Montmartre høyden. For å komme hit tar du metroen enten til Anvers eller Abesses. Herfra er det ca 10 minutter å gå. Det er mange trappetrinn å gå opp til selve Sacré Coeur. Hvis du ønsker å slippe klatringen, kan du ta kabelbanen som ligger litt til venstre for trappene. Det koster en metrobillet, men det kan være du synes det er vel verdt det.

Kirken kan i seg selv virke litt mørk og dyster, men du vil få ett annet inntrykk hvis du kommer rett før, eller i løpet av en messe. Området du kan bevege deg på er begrenset under en messe, men du vil oppleve en helt annen atmosfære enn om du besøker kirken når det ikke skjer noe der. Inngang til Sacré Cour er gratis, men du må betale for en billett hvis du ønsker å komme opp i kuppelen.

Montmartre Paris

Montmartre Paris

Om kirkebesøk ikke er din greie, så vil jeg allikevel anbefale en tur til Montmartre. Tar du kabelbanen opp og rusler en tur i området som ligger på vestsiden av kirken. Her ligger kunstnernes Montmartre. På Place du Tertre står gatekunstnerne på rekke og rad. I området rundt er det mange brosteinsbelagte smågater med koselig kafeer og butikker. Ta deg tid til en kaffekopp på en gate kafé og se på det yrende livet og de mange originale kunstnerne det myldrer av rundt her.

Notre Dame de Paris og Latinerkvarteret

Apropos kirker, Notre Dame de Paris er kanskje enda mer berømt enn Sacré-Coeur. Den ligger midt i den mest sentrale delen av Paris. Om du ikke går inn, så gjør som alle de andre turistene. Ta bilder og gå så videre mot Latinerkvarteret. Her ble Sorbonne universitetet grunnlagt på 1200 tallet. Etter hver vokste det opp flere universiteter i området og navnet Latinerkvarteret kommer av språket studentene brukte til daglig.

Jeg har en forkjærlighet for gamle bydeler, smale sjarmerende gater og småbutikker. Dette finner du i Latinerkvarteret pluss mye mer. Bokhandlere finnes det mange av her. Noen av dem tilbyr også overnatting, men eierne forbeholder seg retten til å bestemme om du er verdig å få komme på overnattingsbesøk eller ikke. Du må ha en stor interesse for litteratur for i det hele tatt å bli vurdert.

Muséer

Hvis du har kommet til Paris for å besøke museeer, så finnes det museer i verdensklasse i denne byen. Louvre er kanskje det mest kjente, hvor det berømte bildet av Mona Lisa henger. Men du har også Musee d’Orsay, Musée Rodin og Musee Picasso for å nevne noen av de mest åpenbare. Hvis du skal være i Paris noen dager, så anbefales det å skaffe ett musems kort, Carte Musées – Monumentes. Det kan kjøpes på turistinformasjonens hovedkontor. De finnes for 1 – 3 eller 5 dager. Det kan bli mange inntrykk å fordøye hvis du skal presse inn x antall museumsbesøk på en og samme dag.

Office de Tourisme de Paris
25-27, rue des Pyramides
75001 Paris

Åpent hver dag 0900 – 2000 mai – oktober
Resten av året 1000 – 1900

www.paris-touristoffice.com

Fransk Gourmet mat eller bare en Crepes på ett gatehjørne

Crepes - Gatemat i Paris

Crepes - Gatemat i Paris

Maten er … vel så fransk og flott.Hvis du vil kan du spise dyre måltider på restauranter med hvem vet hvor mange Michelin-stjerner, men det er fullt mulig å spise godt på billigere steder også. Selv om fransk mat har ett veldig godt rykte i hele verden, så finnes det unntak her også. Er du i tvil, så spør kelneren hva han ville ha valgt. Og stol litt på magefølelsen, når du har spist ute en del så vil du etterhvert kjenne igjen en god restaurant.

Du bør prøve parisernes gate mat: Crepes … prøve en med Nutella, eller bare sukker, eller bananskiver og kokosmasse. Du kan få det meste på en crepes!

Vin har jeg ikke engang kommet inn på. Det får bli en annen artikkel. Fransk vin kan ikke beskrives med bare en blog post eller to, men vi kommer garantert tilbake til det.